Geschiedenis

Onze vereniging is opgericht in november 1997, onder de vlag van manege de Wittegheit. Al jaren werd er op de manege aandacht besteed aan de voltigesport als aanvulling op de dressuur en springlessen. Sinds 2010 staat de voltigevereniging geheel op eigen benen.
 
Sinds 1998 is de vereniging officieel deel gaan nemen aan de landelijke wedstrijden. Momenteel trainen we met 8 teams en een aantal solisten.  Inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot een van de grootste verenigingen uit Nederland. We zijn vertegenwoordigd in alle klassen en starten ook internationaal. We hebben de laatste jaren al diverse successen geboekt: meerdere malen Nederlands kampioen in diverse klassen t/m de hoogste  teamklasse; een solist is vijf keer Nederlands kampioen in de junioren klasse; meerdere keren een eerste of tweede plaats behaald in wedstrijden; deelgenomen aan internationale wedstrijden en kampioenschappen; verschillende demonstraties gegeven zoals op Indoor Brabant, JIM Maastricht en zelfs op TV geweest. Inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot een van de grootste verenigingen uit Nederland. 
 
Successen die te danken zijn aan een enthousiaste vereniging die zonder zijn leden, leidsters en inzet van ouders onmogelijk waren geweest.
 
Geschiedenis manege De Wittegheit
Medio 1980 werd aan de koolmeesstraat 2 een manege gebouwd door Lieke en Leo Rooijmans. Al snel werden er vele dressuur en springwedstrijden gehouden en veel ponyclubs en rijverenigingen uit de buurt trainden daar vooral in de winter. Op de plek waar nu de zij ingang van de vliegbasis ligt, aansluitend aan de nieuwe rotonde, stond een woning waar in het verleden de voerlui die van Mill naar Uden pendelden even stopten voor het nuttigen van een borreltje. In de wei daarnaast stonden altijd witte geiten en de weduwe die daar woonde had wit haar, zodoende ontstond al snel de naam de Witte Geit. De zijpoort van de vliegbasis heet hedendaags nog steeds De Witte Geit.

Toen wij dus een naam zochten voor onze manege kwamen we al snel uit op De Wittegheit.
– Als eerbetoon aan de buurt de Witte Geit.
– Als je de naam splitst dan kom je uit op Witte Ghei Ut oftewel heb je ervan gehoord.
– En het heeft een betekenis, dat het daar goed vertoeven is tussen mensen.

Meta en Sylvain namen een aantal jaren voltigeles in Uden bij Les Caprioles. Martien van de Brand gaf daar les.
Toen zijn paard stierf en hij geen opvolger had, wilden Meta dit ook thuis gaan doen.
Op Criantha (het paard van Meta ) ging dat thuis verder.  Al snel wilden meer kinderen voltige leren en zo ontstond in 1997 De Voltigevereniging De Wittegheit.