Paardenliefhebbers uit de regio maken zich zorgen om dodelijk virus

25 maart 2021

Voor DTV nieuws is Meta gevraagd over het Rhino virus.
Lees hieronder het artikel en klik op de link voor het filmpje.

 

Het dodelijke paardenvirus rhinopneunomie legde Indoor Brabant in Den Bosch al stil en nu is het virus voor het eerst ook bij een paard in Nederland ontdekt. Hoewel het rhinovirus niet nieuw is, spreekt de internationale paardensportfederatie van de heftigste uitbraak ooit en de ziekte houdt de gemoederen dan ook flink bezig in de regio.

Het virus bestaat al tientallen jaren onder paarden, maar de heftige uitbraak in Valencia is uniek. “Wij mogen van geluk spreken dat we het virus nog niet gehad hebben”, vertelt Meta Jans van de manage in Odiliapeel.

Vaccineren

Ondertussen ontstaat er veel discussie over het vaccineren van de paarden, zo ook in onze regio. Dressuuramazone Anky van Grunsven: “Van mij mag het vaccineren verplicht worden. Twee keer per jaar en dan alle paarden die wedstrijden lopen. Dat betekent niet dat het virus niet meer terug komt, maar ik denk wel dat de kans serieus verlaagt.” Bijzonder, want volgens Jans werkt het vaccin helemaal niet bij deze variant van het virus.

Indoor Brabant

Vorige week besloot de Internationale Paardensportfederatie, de FEI, om in tien landen alle topevenementen af te gelasten. Dat betekent dat het paardensportevent The Dutch Masters, ook wel bekend als Indoor Brabant, dat op 12 tot en met 14 maart in de Bossche Brabanthallen zou plaatsvinden, voor de tweede keer niet doorgaat. Een grote klap voor directeur Marcel Hunze. “Het was een vervelende beslissing, want we hadden alle maatregelen voor het coronavirus onder controle. Toen kwam er ineens een ander virus om de hoek kijken.”  

De organisatie van Indoor Brabant is inmiddels bezig om het evenement te verplaatsen naar later in het jaar.

e1644fa0-27d5-44e6-82dd-97ab6fa8238f_1080.mp4

rhino virus interview DTV nieuws