Algemene informatie

Voltige is een bijzondere sport. Het wordt vaak omschreven als ’turnen op een paard’.
 
Er bestaan in Nederland niet zo heel veel voltigeverenigingen. Het is een intensieve sport die veel van de paarden en de organisatie vraagt.
 
Het is een bijzondere sport want een team voltigeurs kan bestaan uit jongens en meisjes waarbij verschillen essentieel zijn om een kür te voeren. Dit is heel bijzonder, omdat vele sporten hun team samenstellen op basis van dezelfde leeftijd en niveau. Een voltigeteam kan bestaan uit jongens en meisjes van verschillende leeftijden en met verschillende vaardigheden.
 
Het woord voltige komt van het Franse “La Voltige” en stamt uit de Renaissance, toen het een vorm van paardrijdtraining was voor ridders en edelen. Maar het idee van voltige is al veel ouder en werd ook al beoefend door de Grieken in de oudheid, dus de sport bestaat al eeuwen.
In 1976 is voltige in Nederland geïntroduceerd als een tak van de paardensport met het doel kinderen te leren paardrijden. In 1983 heeft de Federation Equestre Internationale (FEI) voltige opgenomen als een aparte discipline in de paardensport. Sindsdien wordt voltige in Nederland als sport beoefend.
 
De KNHS Voltigevereniging (de landelijke organisatie) heeft ook een aparte website met daarop veel informatie over voltige, reglementen, wedstrijden etc.